понеделник, 12 август 2024 г.

Полицаи на протест пред НС срещу смяната на Калин Стоянов, той отиде при тях

                           Снимка: БТА 

Униформени и цивилни служители на Министерството на вътрешните работи протестират пред сградата на Народното събрание срещу политическата употреба на МВР и срещу евентуалната смяна на Калин Стоянов в следващия служебен кабинет. Те настояват той да остане техен министър.

Протестът е пред парламента, където пък в тези часове се провеждат разговорите на номинираната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с досегашните служебни министри. Калин Стоянов беше сред първите, които разговаряха с Кожарева през уикенда, а веднага след срещата заяви, че е останал с впечатление за "брутален" политически натиск над бъдещата служебна премиерка, за да не остане на поста в новия служебен кабинет. Последва и недоволството на синдикатите с анонс за демонстрация.

Днес вътрешният министър също отиде при протестиращите, за да им благодари за подкрепата.

"Искам да благодаря на всички, които се включиха в подобна инициатива. Те ще се опитват да се противопоставят за пореден път на неистовите желания на някои провалени политици да овладеят системата на МВР. Тези политици ще се опитат да използват системата като политическа дъвка и боксов чувал, на който да се упражняват", коментира Стоянов.

"През последните дни станахме свидетели на това как определени неуспели политици всячески търсят вариант да си намерят "ала-бала министър", който да им съдейства с връщането на загубените 300 000 гласа на последните избори", каза той, цитиран от БТА.

"Вчера видяхме и разбрахме как някои от тези политици започнаха да обясняват какво са имали предвид и какво са искали да кажат, че вероятно на последните избори са били купени 35 000 гласа. Как достигнаха до тази цифра, когато предстои сформиране на служебно правителство", попита Стоянов. По думите му, вероятно това се е случило с някой "ала-бала калкулатор".

Протестиращите пък издигнаха плакати в негова защита с надпис: "Изборът е наш, а не ваш. Оставете министъра на мира!"

От полицейския синдикат изразиха недоволство от "безпрецедентен опит за употреба на Министерството на вътрешните работи", поради което организираха и днешния протест, а той идва, след като сегашният вътрешен министър Калин Стоянов бе сред първите, с които Кожарева вече се срещна.

МВР-министърът обяви, че е останал с впечатление за "брутален" политически натиск над бъдещата служебна премиерка, за да не остане на поста в новия служебен кабинет. Последва и недоволството на синдикатите с анонс за демонстрация.

"На всички ни дойде до гуша политически партии да употребяват МВР за политически цели", каза Лъчезар Колев от "Охранителна полиция", цитиран от БТА. Според него това правят главно представителите на ПП-ДБ, а от коалицията поискаха Калин Стоянов да не остава в следващия министерски състав, защото му нямат доверие, че ще проведе честни избори.

"Нагнетява се напрежение в служителите на МВР. Калин Стоянов направи неща, които 20 години не са направени", каза Колев. "Ние заставаме заради процесите в институцията, защото след всяка смяна започват преназначения и става страшно", коментира полицаят.

"На всекиго от нас омръзна да се използват полицаите, и не е вярно, че полицията не си е свършила работа по време на изборите", добави той.

Лъчезар Колев каза, че негово е решението за събитието днес и то е изцяло спонтанно. "Всяка нападка срещу МВР влияе на състава и обществото остава в несигурност", заяви още той.

По време на демонстрацията бяха пуснати сирени на автомобили и мотоциклети.

Националният синдикат на пожарникарите и спасителите изрази безпокойство от "агресивните" политически изказвания за дейността на МВР и опити за насаждане на мнение сред обществото за неспособността му да изпълнява законово регламентираните му дейности.

"Като служители на МВР, ние не приемаме тези обвинения. МВР е основен фактор за осигуряването на провеждането на честни и прозрачни демократични избори и в никакъв случай не можем да приемем опитите институцията да бъде употребена от едни или други политически субекти", посочват от Управителния съвет на Синдиката.

Сдружение "Ангели на пътя" излезе с позиция за директна подкрепа на Калин Стоянов. Оттам подчертават, че никой вътрешен министър не е направил толкова много в борбата с войната по пътищата.

Новините от днес и със задна дата