вторник, 13 август 2024 г.

Освободиха трима полицейски шефове, след като дете простреля смъртоносно баща си

  

Трима висши началници от системата на МВР в Пловдив се простиха с постовете си, след като вчера 7-годишно момче простреля смъртоносно баща си на работното му място. Днес в ранния следобед шефът на местната полиция подаде оставка. Началниците на Специализираните полицейски сили и на Охранителна полиция също ще бъдат освободени. Стоянов поиска и четвърта оставка - на ръководителя на сектор Специални тактически действия.

Министърът заяви, че е оттеглил искането си за оставка на директора на пловдивското МВР Георги Чергов, но той по морални причини е подал заявление за преместване на друго място в системата.

"Малките компромиси водят до големи проблеми", каза шефът на Областната дирекция на местната полиция ст. комисар Чергов след среща със служебния министър. Не бягам отговорност, каза той и потвърди, че ще подаде заявление за преместване на друга длъжност, независимо, че няма данни, които да водят към пряка негова отговорност.

Поискани са оставките на шефовете на Охранителна полиция - комисар Костадин Спасов, на сектор Специални тактически действия - Радослав Начев и на Специализираните полицейски сили - Иван Елшишки. 

След минути Нова нюз съобщи, че началникът на "Охранителна полиция" е дисциплинарно освободен. Освободен е и началникът на Специализираните полицейски сили в Града под тепетата.

"Това е крайно тежък и нелеп инцидент", каза служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов пред медиите в Пловдив. Той е в града именно по повод инцидента, при който детето уби погрешка баща си - 49-годишния полицай Николай Филипов, съобщи БТА. 

"След като сутринта са имали задача, колегите са имали планирано обучение. По-късно полицаят взел детето си, което е на 7 години, и го завел в сградата на Специализираните полицейски сили в града. Детето е било в помещението, в което полицаите се преобличат. Там, вероятно в шкафче, е бил пистолетът. Детето и полицаят са били сами в помещението, не е имало други хора", каза Стоянов и посочи, че останалите полицаи само са чули изстрел, а когато отишли в съблекалнята, заварили детето с пистолет в ръцете, а мъжът бил прострелян.

"Има много въпроси - как дете на седем години се намира в едно от специализираните звена и как в ръцете му е имало пистолет. Въпрос на установяване е дали се е случвало и друг път детето да бъде в това поделение на МВР", каза Стоянов.

Попитан дали ще остане на поста в следващото служебно правителство, той отговори, че е не е имало последващи разговори. В събота номинираната за служебен министър-председател Горица Грънчарова-Кожарева се срещна с Калин Стоянов, който след разговора допусна, че има възможност друг човек да заеме поста, но не коментира кои биха били евентуалните кандидати.


 

Новините от днес и със задна дата