понеделник, 19 август 2024 г.

Кожарева: Подавам сигнал до главния прокурор за оказван натиск от президентската власт

  

                                   Снимка: БТА 

Горица Грънчарова-Кожарева подава сигнал до главния прокурор Борислав Сарафов. Тя заяви, че ѝ е оказван натиск за това Калин Стоянов да не фигурира като служебен вътрешен министър в предложения от нея кабинет.

Това обяви предложеният за служебен премиер след срещата си с президента Румен Радев. По-рано днес държавният глава Румен Радев отказа да подпише указа за назначаването на служебното правителство, предложено от Горица Грънчарова-Кожарева. Президентът аргументира решението си с участието на Калин Стоянов в проектокабинета. 

Пред журналисти тя отрече да е имала заплахи за живота или здравето ѝ.

"Не се отказвам от кабинета, който предложих. Изпълних конституционната процедура. Очаквам президентът да не наруши Конституцията, да издаде указ за правителство и насрочване на избори", посочи тя.

Горица Грънчарова-Кожарева и министър Калин Стоянов пристигнаха при протестиращите пред президентската сграда на "Дондуков" 2 полицаи.

Тя отговори с "не" на въпроса дали е получавала определени заплахи.

"През деветдневния период, в който аз се срещах с всички, имаше определен натиск кой да бъде и кой да не бъде", обясни тя.

Виждаме как президентската институция безпрецедентно се намеси в дейността на изпълнителната власт за това кои хора да бъдат предложени и да бъдат част от бъдещия служебен кабинет. Това заяви пред журналисти служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов. 

"Доколкото знам колегите са в обедна почивка. Най-напред искам да им благодаря за тази отново спонтанна реакция, с която те се противопоставят на безпрецедентните опити за овладяване на системата на Министерството на вътрешните работи. На второ място - искам да благодаря на кандидата за служебен премиер за това, че ми гласува доверие. За мен тази жена излезе по-голям мъж от много други взети заедно", каза Стоянов.

"В момента всички сме свидетели на това, че е задвижен сценарият да се правят избори с "наше МВР, през ала-бала с президента". Тук е мястото да кажа ясно на всички онези, които искат да овладеят системата на МВР, че това по никакъв начин няма да възвърне загубеното им политическо доверие", посочи още той.

Точно в този момент аз няма да отстъпя, в момент, в който се прави опит за овладяване на системата на МВР. Може би ще излязат верни слуховете, а именно това, че ПП-ДБ, чрез президента, ще направят всичко възможно аз да не остана на поста вътрешен министър, посочи още Калин Стоянов.

"Тук е мястото да кажа и още нещо много важно във връзка с изборните резултати - на която и да е политическа сила изборният резултат по никакъв начин не зависи от МВР. Това зависи само и единствено от убедителността на политическите лидери. От това какви послания отправят те, от това по какви приоритети ще работят и много други факти и обстоятелства, които нямат нищо общо с изборния протест", коментира той.

Полицаи се събраха на "Дондуков" 2, за да окажат подкрепа на шефа на МВР. Там беше и самият Стоянов, който увери, че няма да отстъпи. "Това е поредният момент, в който се прави опит за овладяване на системата на МВР. Ще излязат верни слуховете, че ПП-ДБ чрез президента ще направи всичко възможно да не остана на поста вътрешен министър. Изборният резултат на която и да е политическа сила не зависи от МВР, а от убедителността, посланията и приоритетите на политическите лидери, както и от много други факти и обстоятелства, които не зависят от министерството", подчерта Калин Стоянов.

Новините от днес и със задна дата