сряда, 28 август 2024 г.

Мистериозна светлина озари небето над Германия, Франция и Швейцария / видео

  

Ярко светещ обект премина през нощното небе над югозападна Германия, Швейцария и части от Франция, съобщават медиите в Германия.

Явлението силно напомня на видения в неделя разпадащ се сателит над България.

Обектът от видеата на очевидците в Швейцария и Германия отново е значително по-бавен от метеор или падаща звезда. 

В няколко града на Баден-Вюртемберг хората се обадиха на полицията около 21:30, съобщавайки за огнено небесно тяло. Тези доклади са получени от полицейските участъци в Равенсбург, Констанц и Щутгарт, според съответните им служители.

Was war das gerade am Himmel?

"Като се има предвид бавното темпо и метода на фрагментиране, смята това за сателит, който навлиза отново и се разпада в атмосферата", сподели Фабиан Матис, президент на Астрономическото дружество на Долния регион на Цюрих, пред швейцарския "Блик".

Длъжностни лица от Федералната служба за гражданска защита и помощ при бедствия (BBK) бързо сложиха край на спекулациите. Светещият обект е сателит Starlink, който "се потапя обратно" в земната атмосфера над Швейцария.

Сателитите Starlink са продукт на компанията SpaceX. Тяхната цел е да предоставят бърз сателитен интернет на всяка точка на планетата. Броят им вече се измерва в хиляди (към този момент те са около 5000, но ще нараснат още осем пъти), като те поддържат надморска височина от около 500 километра.

Според SpaceX падналите сателити Starlink не представляват заплаха за обществената безопасност.

"МЕДИ ТРАНС" - Бургас: Сухопътни и въздушни частни линейки, в България и чужбина, с отлично обучени парамедици и иновативно оборудване 

 

Новините от днес и със задна дата