Страници

вторник, 24 септември 2024 г.

14 световни банки се обявиха за трикратно увеличаване на ядрените мощности! Какво означава това?

  

   Източник: 3е-news.net

Четиринадесет водещи банки и финансови институции Abu Dhabi Commercial Bank, Ares Management, Bank of America, Barclays, BNP Paribas, Brookfield, Citi, Credit Agricole CIB, Goldman Sachs, Guggenheim Securities LLC, Morgan Stanley, Rothschild & Co, Segra Capital Management и Societe Generale се обявяват в подкрепа на плановете за увеличаване на световните мощности за ядрена енергетика три пъти до 2050 г.

По време на Седмицата на климата в Ню Йорк в понеделник, групата от 14-те финансови институции заявиха, че признават, че глобалните граждански проекти за ядрена енергия играят важна роля в прехода към нисковъглеродна икономика. Освен това те изразиха подкрепа за дългосрочните цели за увеличаване на производството на ядрена енергия и разширяване на ядрената индустрия, за да се ускори производството на чиста енергия в подкрепа на енергийния преход.

"Капиталовите пазари и финансирането могат да играят решаваща роля в разработването и разрастването на проекти за ядрена енергия в световен мащаб. Финансовите институции могат да осигурят опит, глобално присъствие, услуги и решения в подкрепа на индустрията", според Световната ядрена асоциация.

При откриване на събитието, Джон Подеста, старши съветник по международната климатична политика на президента Байдън, коментира необходимостта и значението на ядрената енергетика. "Нашата колективна мисия е ясна - ядрената енергия е чиста енергия и ако искаме да осигурим добра за живеене планета, трябва да се изградят сигурни и устойчиви вериги за доставки за чиста енергия за засилване на по света. Трябва да сме сигурни, че ядрената енергия ще изпълни своята роля. Знам, че можем да го направим - стига да работим заедно.", цитира думите му изданието на Световната ядрена асоциация world-nuclear-news.

"Време е да предприемем конкретни действия по необходимостта от разширяване на ядрената енергетика", коментира вицепремиерът и министъра на енергетиката, бизнеса и промишлеността на Швеция Еба Буш (Ebba Busch) "Шведското правителство проучва модел на финансиране, който е предложен и включва обезпечени от правителството заеми, договори за разлика (CfD) и механизми за споделяне на риска. Целта на предложението е значително да подобри условията за ново строителство на ядрени мощности в Швеция, а с това, по-устойчиво бъдеще."

През миналия месец шведското правителство предложи проучване за предоставяне на държавна помощ на компании за инвестиции в нова ядрена енергия след процедура за кандидатстване. В него се казва, че с нов законодателен акт трябва да се регламентират условията за получаване на подкрепата, мерките за подпомагане, както и какво трябва да съдържа едно заявление.

Джеймс Шефър, старши управляващ директор на Guggenheim Securities, от своя страна обърна внимание на необходимостта от енергия, особено заради центровете за данни. "Новата ядрена енергия е, както чиста, така и безопасна и, което е по-важно, доказана от редица страни, които оперират високо напреднали и търговски жизнеспособни технологии от трето и четвърто поколение. От съществено значение че ускоряваме напредъка по планираните проекти за централи като се има предвид огромното търсене от центровете за данни и AI технологии. Това ще изисква тясно сътрудничество между ядрените компании, собствениците на централи, центрове за данни и технологични компании и финансовите институции.

"Включването на ядрената енергия като технология с нулеви въглеродни емисии заедно с възобновяемите източници е от съществено значение за постигане на световните цели за намаляване на въглеродните емисии и за гарантиране, че производителите от тежката индустрия като Nucor разполагат с надеждно и чисто електричество, за да продължат растежа си и да осигуряват високоплатени работни места," смята Бенджамин Пикет, вицепрезидент и генерален мениджър по обществените въпроси и връзките с правителството в Nucor Corporation.

Мохамед Ал Хамади, управляващ директор и главен изпълнителен директор на Emirates Nuclear Energy Corporation и председател на Световната ядрена асоциация от своя страна отчете напредъка по отношение на подкрепата за ядрената енергетика. "На COP28 в Дубай миналата година станахме свидетели на стъпаловидна промяна в инерцията в ядрения сектор, което се дължи на значителното увеличение на търсенето на чиста енергия за центрове за данни и изкуствен интелект. Глобалното търсене на енергия само за този сектор се очаква да се удвои до 2026 г. ", смята той

"С подкрепата на 14 световни банки и финансови институции изразена на Седмицата на климата в Ню Йорк, става ясно, че ядрената енергия не само се разглежда като решаващ фактор за декарбонизиране на енергийния сектор, но също така отговаря на профила за устойчиво и финансиране.

Само преди седмица десет индустриални асоциации излязоха с комюнике по време на втората конференция на Агенцията за ядрена енергия на ОИСР в Париж. Те призоваха всички държави-членки на ОИСР да изложат ясни планове за развитие на ядрената енергия. Сред осемте ключови области, подчертани от асоциациите, бяха: осигуряване на лесен достъп до национални и международни механизми за финансиране на климата за ядрено развитие; гарантиране, че финансовите институции включват ядрена енергия в своите инвестиционни портфейли; предоставяне на яснота на инвеститорите относно наличните механизми за финансиране и възстановяване на инвестициите за ядрени проекти, и включване на ядрената енергия в механизмите за финансиране на чиста енергия.

Сама Билбао и Леон, генерален директор на Световната ядрена асоциация, приветства съобщението от понеделник на лидерите в световната финансова общност. "Сега трябва да видим как днешният ангажимент води до промени в политиките за кредитиране и до по-голям достъп на ядрената енергия до устойчиви финансови механизми. Ядрената енергия предлага на инвеститорите дългосрочна възвръщаемост и е средство за справяне със спешната и нарастваща нужда на света от изобилие, достъпна чиста енергия двадесет и четири часа през седемте дни от седмицата.

"Днес това е голяма стъпка напред. Постигането на целта за утрояване на ядрената продукция ще изисква ангажираността и изобретателността на политиците, финансовите лидери, ядрената индустрия и много други в коалиция с амбициите".

Сега на ход са финансовите пазари, които ще трябва да се адаптират и да разработят нови финансови инструменти, за да може ядрената енергия да стане конкурентоспособна на другите източници на енергия без CO2.

Не е тайна, че благодарение именно на финансовата подкрепа от страна на държавата, а и не само се дължи силното развитие на ядрената енергетика в Китай и Русия. Този подход се наблюдава и в Турция.

С новата си подкрепа четиринадесетте световни банки ще трябва да постигнат още повече.

През миналия декември на Конференцията на ООН за изменението на климата (COP28) в Дубай 198-те страни, подписали Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата, призоваха за ускоряване на внедряването на енергийни технологии с ниски емисии, включително ядрена енергия за дълбока и бърза декарбонизация, особено в трудни -за намаляване на сектори като индустрията. Освен това 25 държави на COP28 обещаха да работят за утрояване на глобалния капацитет на ядрената енергия, за да достигнат нетно нула до 2050 г.