четвъртък, 19 септември 2024 г.

За да преминат през България до Западна Европа: Мигранти броят по 5000 евро в офис в Истанбул

  

                        Снимка: AP/БТА

За да преминат през България и да достигнат до Западна Европа мигрантите са плащали по 5 хиляди евро в офис в Истанбул, предава кореспондентът на БНТ в Пловдив. Как е действала оттам нататък схемата за трафик, в която е участвал и 20-годишният молдовец Релиан Аугустин, не стана ясно, защото бяха представени оскъдни данни. Не бяха представени и доказателства, че е взел пари.

При правото си на последна дума той заяви, че съжалява и подчерта, че хората, които е возил, са живи и здрави. След като съдът се произнесе, прокурорът не пожела да застане пред камерите, но защитникът му заяви, че няма да обжалва.

Каква е самата схема?

"Свидетелите по досъдебното производство я разкриват. В тази схема обаче моят подзащитен не участва. Той е най-дребното ниво в една престъпна верига за трафик, която се организира от Турция и минава през България за богатите държави на Европейския съюз", каза адвокат Калин Кънчевски.

Повече въпроси обаче породиха обстоятелствата около залавянето на сирийците. А именно взимането на полева проба от жена, която се е намирала на метри от катастрофиралото превозно средство с мигранти. Правозащитникът Михаил Екимджиев припомни, че именно полицаите са отказали да се тестват с този тип тестове.

"Tестове нa задържания може да има само на лица, за които има някакви данни за съпричастност, а в случая биват допълнително виктимизирани жертвите на пътно транспортни произшествия - те биват третирани като престъпници, като нарушители, въпреки че това от което имат нужда те е медицинска помощ психологическа подкрепа и подкрепа от близките. 

В случая като се каже, че единият от участниците - шофьорът на мигрантите е престъпник, а пострадалата жена е наркоманка, защото като се каже положителен тест, в съзнанието на публиката това е, изпъква ролята на МВР. Затова не е особено интелигентно решение", смята Михаил Екимджиев, адвокат.

От СДВР припомнят, че са предприели необходимите действия за изясняване на случая.

 "МЕДИ ТРАНС" - Бургас: Сухопътни и въздушни частни линейки, в България и чужбина, с отлично обучени парамедици и иновативно оборудване    

Новините от днес и със задна дата