четвъртък, 19 септември 2024 г.

Унгарско издание твърди, че избухващите пейджъри са минали през България, ДАНС отрече

  

"Българска следа" се появи в казуса с масово избухналите в Ливан пейджъри, при което загинаха 12 души, а около 2800 бяха ранени. 

Според унгарското издание "Телекс", което се позовава на свои източници, базираната в София фирма "Норта Глобъл" ЕООД, собственост на норвежки гражданин, е купила пейджърите от Тайван и впоследствие са били продадени на проиранската шиитска групировка "Хизбула".

От ДАНС обаче са категорични, че стоки на норвежки гражданин, свързан с взривените пейджъри в Ливан, не са минавали през България. "У нас той има само административен адрес, регистриран е тук", съобщиха от агенцията за bTV. 

Вчера от тайванската фирма производител на компрометираните пейджъри "Голд Аполо" заявиха, че унгарска компания произвежда устройствата по техен лиценз и се занимава с разпространението им, въпреки че на устройствата има стикери с името на тайванската фирма: 

"Относно последните медийни публикации за пейджъра АR-924, уточняваме, че този модел се произвежда и продава от "Би Ей Си" (фирма, базирана в Унгария). Ние само осигуряваме разрешение за търговската марка и нямаме намеса в дизайна или производството на този продукт". 

Според унгарското издание обаче компрометираните устройства никога не са били на територията на Унгария - информация, потвърдена и от унгарското правителство. В пост в социалната мрежа "Екс" говорител на кабинета на Виктор Орбан написа, че унгарската компания, за която се заговори, е само търговски посредник без база в Унгария и посочените устройства никога не са били в Унгария.

"Телекс" пише още, че базирано в София дружество "Норта Глобъл" е купило пейджърите от Тайван, а регистрираното в Унгария "Би Ей Си Консултинг" (BAC Consulting) е било само посредник в сделката.

Извършва се проверка от ДАНС, МВР и НАП по отношение на съпричастност на регистрираното в България дружество към доставка на комуникационно оборудване за ливанската организация "Хизбула", съобщиха междувременно от Държавната агенция "Национална сигурност". Оттам допълват: 

"През територията на България не са реализирани митнически операции с комуникационно оборудване (пейджъри). Не са извършвани и митнически операции към посочените в медии чуждестранни дружества".

Масовата експлозия на пейджъри в Ливан стана във вторник, като устройствата са били собственост на членове на "Хизбула. Загинаха 12 души, а около 3000 бяха ранени. По-малко от 24 часа по-късно след експлозии на уоки-токита загинаха 20 души, а над 450 бяха ранени.

 "МЕДИ ТРАНС" - Бургас: Сухопътни и въздушни частни линейки, в България и чужбина, с отлично обучени парамедици и иновативно оборудване  

Новините от днес и със задна дата