понеделник, 9 септември 2024 г.

ДПС-Доган се регистрира самостоятелно, Пеевски поиска ЦИК да оттегли заявлението им регистрация

  

Председателят на ДПС Делян Пеевски е поискал от Централната избирателна комисия оттегляне на заявлението за самостоятелна регистрация на партията за парламентарните избори, подадено по-рано днес от представители на другия председател Джевдет Чакъров. Това съобщиха от формацията.

Искането за оттегляне на заявлението е подадено чрез депутата Хамид Хамид, упълномощен от Пеевски.

Справка в устава на ДПС показва, че когато са избрани двама председатели, те изпълняват правомощията "заедно и поотделно" и участват в състава и дейността на органите на ДПС, когато това е предвидено в този Устав.

От ЦИК обясниха, че предстои да се произнесат по искането.

Дотук се стигна след като по-рано Централната избирателна реши да не регистрира за изборите двете коалиции около ДПС - близката до почетния председател на партията "Демокрация, права и свободи - ДПС" и тази около Делян Пеевски - "Движение за права и свободи - Ново начало". Причината за отказа на регистрация и на двете коалиции е, че според Изборния кодекс не може да има една и съща партия в повече от една коалиция.

Последва реакция от ДПС на Доган. с лидер д-р Ахмед Доган и председател доц. д-р Джевдет Чакъров на парламентарните избори.

"В отговор на отказа на ЦИК за регистрация на нашата коалиция, с 5240 подписа внесохме документи за самостоятелно участие на ДПС с лидер д-р Ахмед Доган и председател доц. д-р Джевдет Чакъров на предстоящите парламентарни избори", написаха от фракцията на почетния председател в поста си в социалната мрежа.

Документите на тази част от ДПС, останала лоялна на почетния председател Ахмед Доган, бяха внесени в ЦИК от депутата Валентин Тончев.

"МЕДИ ТРАНС" - Бургас: Сухопътни и въздушни частни линейки, в България и чужбина, с отлично обучени парамедици и иновативно оборудване 

 

Новините от днес и със задна дата