сряда, 18 септември 2024 г.

Вицепремиерът на РСМ с остра атака по България и президента Радев

  

                   Снимка: ВМРО-ДПМНЕ/БТА

"Винаги, когато в България има избори, тема е Македония", заяви в интервю за ТВ Алфа вицепремиерът и министър на транспорта на Република Северна Македония Александър Николоски, аргументирайки отговора си на въпрос дали е преднамерена липсата на знамето на РСМ на снимката на президентите на Румен Радев и Гордана Силяновска по време на посещението ѝ в България, за да присъства на представление на Националната опера и балет в София.

Според Николоски България е в специфична политическа ситуация, "в която има две реалности" - от една страна политическите партии от две години не могат да направят правителство, от друга страна - "президентът, който няма особено голяма изпълнителна власт, а се опитва да стане първа политическа фигура и да създаде политическа партия след края на мандата си".

"И политическите партии, и президентът се опитват да получат дивиденти, за да дойдат на власт за сметка на Македония", заяви Николоски, което абсолютно не отговаря на истината. Николкоски очевидно се опита да прехвърли техния стереотип за влизане в политиката и властта, който е: който най - много използва омразна реторика срещу българите, той получава политическа власт. Политика на омразата, която следват неотменно, за да не изпуснат властта. За България и българите този стереотип не е валиден защото българите и България се интересуват от евроатлантически теми по време на избори.

Според Николоски, по време на срещата между Румен Радев и Гордана Силяновска домакините не са проявили уважение към президентката на РСМ.

"Минимумът на приличието е да се постави знамето на държавата, чийто президент пристига. И минимум човек трябва да е нормален, за да свърши това. Не е работа на Силяновска да гледа къде има и къде няма знамена, това е работа на домакина да покаже приличие. Но понеже очевидно домакинът не е цивилизован, ако искат, нека пратят протестна нота на това, което казвам: домакинът нито е цивилизован, нито е пристоен, нито има уважение, затова ситуацията е такава, каквато е. По-мизерни от тях са само онези слуги у нас, които се подписаха, че македонският и българският народ имат обща история, каквато нямат. Същите, които с подписа си се съгласиха, че македонският език е диалект на българския и че никога няма да влезем в Европейския съюз, ако не признаем, че сме българи и имаме български корени, сега говорят за патриотизъм", заяви Николоски, като нито веднаж не спомена, че тяхната президентка е била на неофициално посещение в България и българския президент изобщо не е задължен да съобрази с нейното присъствие по време на оперно изпълнение, но от уважение е решил да засвидетелства внимание. Т.с., не става дума нито за официална среща, нито за официална снимка, а за приятелска среща и приятелска снимка. А българския президент естествено, че ще се снима пред българското и европейското знаме, защото е президент на европейска България, където би поканил всеки свой неофициален гост. Всеки европейски президент би постъпил така, но за неевропейска, националистическа РС Македония, това е странно.

"МЕДИ ТРАНС" - Бургас: Сухопътни и въздушни частни линейки, в България и чужбина, с отлично обучени парамедици и иновативно оборудване  

Новините от днес и със задна дата