четвъртък, 12 септември 2024 г.

Борисов: Ако партиите не предлагаме управление, как ще дойде неутрален човек за премиер / видео

  

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи като неработеща идеята на ПП-ДБ за правителство, начело на което да стои максимално отдалечен от партиите и експертен премиер.

Ако лидерите и партиите не предлагаме управление, как ще дойде неутрален човек, ще стъпи на програми, ще избере министри, които никой не познава, и ще започне да управлява с мнозинство в парламента. Това каза в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Коментирайки предложението на ПП-ДБ,  лидерът на ГЕРБ посочи, че то повдигна два въпроса в него.

"Кой ще предложи такъв човек и в момента, в който той бъде предложен, той няма ли да е партиен, попита Борисов и допълни: "Ако е така, както казва, не е ли тогава време - те да обявят, ние да обявим кой ще е този човек".

Борисов посочи, че вече е пробвал с кабинета "Габровски", който бе отхвърлен от парламента. "След това правихме нещо подобно с отдалечени хора - Мария Габриел се върна от Брюксел, Денков не беше лидерът тогава на ПП-ДБ, бяха Кирил и Асен, Христо и Атанас", допълни той.

Според лидерът на ГЕРБ вторият въпрос е, "ако има такъв неутрален човек за премиер с такъв екип, защо веднага не се яви на изборите, след като е общественик и всичко го харесват, да спечели изборите и да управлява". Какво би се случило, ако този неутрален човек се заиграе с някоя партия, посочи още той.

Борисов каза, че след управлението на Марио Драги са дошли крайнодесните в Италия, които са взели властта. "Ако целта е след тези избори да направим нещо подобно, а след това крайнодесните, крайнолевите ни пометат, тогава не виждам смисъла да се явяваме на изборите. Ако ние партиите, лидерите не предлагаме управление, как после ще дойде някой неутрален човек, какъвто и да е той, ще стъпи на програми, коренно различни, за да ги обедини, ще си избере министри - българи, които никой не познава, и ще започне да управлява?", категоричен бе лидерът на ГЕРБ.

Във връзка повдигнатия от него въпрос за евентуални промени в Изборния кодекс, Борисов посочи, че предлага смесена избирателна система, каквато беше през 2009 година.

"Бях провокиран от изказванията на политическите лидери, когато регистрираха партиите. Едно и също се говори много пъти. Дори анализаторите казват, че нищо различно не се предлага, макар че 39 партии и коалиции мисля, че са достатъчно всеки българин да намери за кого да гласува", посочи той.

Засега ГЕРБ-СДС няма да внася промени в Изборния кодекс за смесена избирателна система, тъй като не е получил подкрепа от останалите парламентарно представени формации.

Борисов отказа да коментира процесите в ДПС.

"Всеки ден ли ще се занимаваме с турски сериали, извинете? Всеки ден ли ще се занимаваме с ДПС? От 240 депутати, те ще имат 20-30. Останалите са важни", заяви Борисов.

По повод изявлението за "естествените партньори" лидерът на ГЕРБ каза, че това единствено възможност за разговори в следващия парламент, а не за конкретни обединения за мнозинства.

"Максимално трябва да се работи от страна на ГЕРБ по страната да направим добър, голям резултат, за да може след това да се сформира стабилно правителство", категоричен бе той.

"МЕДИ ТРАНС" - Бургас: Сухопътни и въздушни частни линейки, в България и чужбина, с отлично обучени парамедици и иновативно оборудване 

 

Новините от днес и със задна дата