понеделник, 2 септември 2024 г.

"Нестинарка" пак се наводни, реки по улиците на Ахтопол

 Наводнение в комплекс "Нестинарка" в Царево 

                   Снимка: БНТ, Давид Сукнаров

Година след водния ад в Царево и района къмпинг "Нестинарка" отново се наводни. По информация на местната власт наводненията са локални и се дължат на интензивните дъждове.

По първоначални данни количеството валежи, което е отчетено, е около 100 литра на квадратен метър.

Наводнен е паркингът на хотелски комплекс и улицата край него. Очевидци съобщават в социалната мрежа, че водата е около 60 см, а на място все още не е дошла пожарната и никой не отводнява.

Обратното заяви кметът на община Царево Марин Георгиев. Към момента метеорологичната обстановка на територията на община Царево се нормализира въпреки интензивните валежи от последното денонощие, съобщи Община Царево.

Няма данни за пострадали, на няколко места има локални наводнения в частни имоти. Има изровени изкопи на ВиК и частични проблеми с уличното осветление. "В момента се отводнява. Водата е дошла от извън урбанизираните територии. Към момента на територията на общината ситуацията е спокойна", каза кметът пред БНТ.

Общинските екипи, Противопожарната служба и МВР са на терен и в готовност.

Извършват се огледи на речни корита и дерета.

От пожарната казаха, че имат само един подаден сигнал за наводнен приземен етаж на хотел. Няма пострадали или бедстващи хора.

Заради специфичната локация на хотелски комплекс "Нестинарка" - паркингите и ниските нива там са били залети.

Няма данни за други наводнени обекти в района на плаж "Нестинарка" и къмпинг "Нестинарка", обясниха още от местната власт, цитирани от БНР.

Община Царево подаде документи за помощ от държавата за моста и дерето около него на "Нестинарка", но финансиране не беше отпуснато.

Общината ще подготви документи за цялостна корекция на реката около плаж Нестинарка и отново ще повдигне въпроса пред държавата за невъзстановените средства от бедствието през 2023 г. и необходимостта от още средства за корекция на дерета, речни корита и възстановяване на разрушена инфраструктура. Общата сума, която е необходима и за която има подадени документи, но не е отпусната е около 35 млн. лв.

Валежите по Южното Черноморие наводниха и уличната мрежа на Ахтопол, където часове наред не е спряло да вали.

Кадри в социалната мрежа показват, че улиците са се превърнали в реки, а от шахта извира гейзер от вода. "Реките" се стичат по наклона, който се намира близо до кея. 

Снимки във Фейсбук показват наводнени плажове в Царево и къмпинг "Делфин". Още преди дни метеоролозите предупредиха, че се очаква циклон по морето и са възможни частични наводнения в Югоизточна България и най-вече по Южното Черноморие.

"МЕДИ ТРАНС" - Бургас: Сухопътни и въздушни частни линейки, в България и чужбина, с отлично обучени парамедици и иновативно оборудване 

 

Новините от днес и със задна дата