четвъртък, 19 септември 2024 г.

Момчето чудо в математиката Калоян Гешев стана световен вицешампион по скоростно смятане

  

               Снимка: 125 СУ в София, Фейсбук

Осмокласникът Калоян Гешев от 125 СУ в столицата стана световен вицешампион по скоростно смятане, съобщиха от неговото училище.

"Той успя - Калоян! Въпреки силната конкуренция или точно заради нея! На този празничен ден сме горди да съобщим, че Калоян Гешев от 8 б клас на 125 СУ е световен вицешампион по умствено скоростно смятане в една от най-трудните дисциплини - неточни квадратни корени, световен вицешампион в генералното класиране и постави световен рекорд на деление на 10 десетцифрени числа на петцифрени", съобщиха гордите му преподаватели.

За всяка задача на Калоян са му трябвали само 3,238 секунди, за да я реши. 13-годишното момче се състезаваше в Германия с най-добрите в света и освен, че взе сребърен медал, постави и световен рекорд.

Чупи рекорда за деление на 10 десетцифрени числа на петцифрени. А в момента Калоян Гешев е номер 1 в Световната ранглиста. "Поздравления за поредния невероятен успех!!! Гордеем се с теб!", пишат от 125 СУ в профила му в социалната мрежа.

"Чувството беше невероятно, донякъде и неочаквано, защото другите бяха наистина силни", разказа по бТВ Калоян.

Калоян е добре известен у нас млад и феноменален математик. Той вече три пъти е печелил световната титла по скоростно смятане и има скромни мечти.

"Просто да стана общ световен шампион", казва той. Само преди няколко месеца, през април, Калоян стана световен шампион и по скоростна калкулация, а учителката му по математика е категорична - той е дете чудо.

 "МЕДИ ТРАНС" - Бургас: Сухопътни и въздушни частни линейки, в България и чужбина, с отлично обучени парамедици и иновативно оборудване   

 

Новините от днес и със задна дата