четвъртък, 26 септември 2024 г.

Проф. Ана Кочева: Дошло е време разделно за Скопие!

  

Европейският съюз разделя Албания и Република Северна Македония по пътя им към членство в Европейския съюз. Новината дойде снощи от Брюксел. ЕС и Тирана започват да отварят преговорните глави или т.нар. клъстъри на 15 октомври, а Скопие остава в чакалнята. По отношение на Северна Македония още през 2022 г. беше ясно заявено, че страната ще започне да отваря преговорните клъстъри, когато напълно изпълни поетите правнообвързващи ангажименти и направи промени в Конституцията си, за да включи в нея българите. 

Това не само не стана, но новото правителство на Скопие мнократно заяви, че не приема т. нар. "френско предложение". А една културна визита в София на президентката Гордана Силяновска-Давкова ескалира нова вълна на напрежение между България и Северна Македония, което накара политически наблюдатели да прогнозират връщане на преговорите с официално Скопие с години назад и явното й отдалечаване от пълноправно членство в ЕС.

Какво се крие зад липсата на спирачки в нападките на правителството на Мицкоски към българите, на какъв ход разчита официално Скопие и доколко той е свързан със Сърбия и Русия? Темата коментира проф. Ана Кочева от Института за български език към БАН в интервю за Dir.bg.

- Очаквано ли беше отделянето на Скопие от Тирана от пътя им към пълноправно членство в ЕС?

- Очевидно, Албания и РСМ ще бъдат разделени по пътя им към членство в Европейския съюз, както разбрахме след заседание на постоянните представители на Съюза в Брюксел. С една дума, Тирана ще започне най-сетне преговорите си за пълноправно членство. Истината е, че всички български коментатори, наясно с темата, напоследък предупреждавахме за подобна неблагоприятна за Скопие възможност. Но като че ли Северна Македония доста си "помогна", за да бъде взето подобно нелеко решение, постла си с действия и бездействия за него. Не смятам, че такова решение трябва да ни радва, защото то не е в интерес на гражданството на РСМ, но Брюксел също има своите предели на търпимост, особено на фона на липсата не просто на напредък, а на желание от страна на новите управляващи в Скопие да се активизират по изпълнението на рамката. Нека обаче проявим известен оптимизъм, разделянето не означава затваряне на вратата, то би трябвало да е мотивация за бърза работа по изпълнение на преговорната рамка и респект към Договорите. И ясно определяне накъде точно се е запътила РСМ - към Европа или към други обединения, които нямат общо с европейски ценности, свободи, добър живот. Дошло е време разделно за Скопие!

- Защо напрежението между Северна Македония и България отново ескалира след една културна визита в София на президентката Гордана Силяновска-Давкова?

Цялото интервю четете ТУК

  "МЕДИ ТРАНС" - Бургас: Сухопътни и въздушни частни линейки, в България и чужбина, с отлично обучени парамедици и иновативно оборудване    

Новините от днес и със задна дата