Страници

четвъртък, 26 септември 2024 г.

Борисов: Тирана върви напред, а в Скопие да понесат това, което са си сътворили

  

 "От нас се иска търпение. Не трябва ние да изглеждаме агресивни, защото тактиката на нашите колеги в Република Северна Македония е ние да бъдем виновни" - това коментира пред журналисти в Народното събрание лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след новината, че Северна Македония и Албания вече няма да вървят в пакет по преговорите за членство в ЕС.

Борисов, който е председател на парламентарната комисия по външни въпроси, заяви, че ще опита да убеди колегите си "да не действаме емоционално, а хладно и разумно".

На днешното заседание на комисията се очаква да бъде обсъден Проект на декларация във връзка със "систематичното и методично разрушаване на диалога между РСМ и Република България и провокативни и обидни изявления спрямо България от страна на управляващите политически фактори в Република Северна Македония".

От опита, който имам по темата за разширяването на Западните Балкани, знам как работят колегите ни в Европа в Америка, каза още Бойко Борисов.

Според лидера на ГЕРБ "като държава трябва да се държим на висота и да не бъдем в тона на един все пак само министър". Без да го назове по име, стана ясно, че визира македонския вицепремиер и министър на транспорта на Република Северна Македония Александър Николоски, който в серия от интервюта отправи редица обиди към български политици. 

"Ние имаме Договор за добросъседство и никой не може да мръдне от него. България с нищо не наруши добрия тон - само е поискана оставка, което е нещо много нормално", заяви още Борисов. 

"Искам да уверя българския народ, че много добре сме чути в ЕК, ЕС, ЕНП. Така действат европейските институции - те не заплашват, те не обиждат, но резултатът е, че Албания прие българското малцинство и върви напред, а в Македония - да понасят последствията от своето поведение и това, което са си сътворили", добави лидерът на ГЕРБ.

 "МЕДИ ТРАНС" - Бургас: Сухопътни и въздушни частни линейки, в България и чужбина, с отлично обучени парамедици и иновативно оборудване