вторник, 17 септември 2024 г.

Отиде си лицето и сърцето на "Системата ни убива" Вера Иванова

  

             Снимка: Фейсбук профил на Вера Иванова

Вера Иванова - борбената майка на дете с увреждане, която оглави националното движение "Системата ни убива", е починала навръх имения си ден. Това стана ясно от публикации на нейни близки в социалната мрежа днес следобед.

Тя е страдала от тежко заболяване, с което не е успяла да се пребори. Вера Иванова бе и майка на 25-годишния Даниел, който страда от детска церебрална парализа. 

Ето как я изпрати виртуално сподвижничката ѝ от Националната гражданска инициатива "Системата ни убива" Нели Димитрова:

"Отиде си, Верче! Напусна ни! И нито ВЯРАта, нито НАДЕЖДАта, нито ЛЮБОВта която имаше от близките си и от всички нас които те обичахме, ти стигнаха, за да се пребориш със заболяването си. Отиде си уморена от този живот, а имаше СИЛАта да го живееш и то каква. Донесе ни СМИСЪЛ, даваше ни ТОПЛИНА, показваше ни ПЪТЯ и изискваше много, за един по-добър свят, в който няма несправедливост, унизени и забравени хора. Не знаеше какво е страх, а имаше силата да преобърнеш света.

Имаше я... Но времето не ти стигна!

ЧЕСТ беше да те познаваме и БЕЗЧЕСТИЕ, ако застанем на пътя ти. И всеки докоснал се до теб го знаеше или го разбираше цветно.

Смайващо е, колко мъка трябваше да изтърпиш, на фона на голямото ДОБРО, което вършеше, без резерва и без корист. Смайваща беше несъразмерността в съдбата ти и щастието което излъчваше. Но само Бог знае защо и защо те отне без време и земен смисъл.

Ще жалим, ДА. Непрежалимо!

Ще те търсим и ще си спомняме големите честни очи, изпълнени не със сълзи, а с ВЯРА в по-светлото бъдеще.

Пътувай, мила! Там е спокойно и духът ти ще си почине от тревогата, с която живя. Вземи със себе си нашите спомени и ги пази, за да ти е блажено и топло.

Благодарим на Господ, че те познахме и опознахме, за да те запазим в сърцата си.

Благодарим ти за всичко, ОБИЧ!

С ЛЮБОВ в сърцата си се разделяме сега... за сега...и до после, когато отново се съберем старите дружки, с хилядите спомени за добрите стари времена, когато бяхме повече от живи, благодарение на теб.

Епоха си!

И СМИСЪЛ!

Давай ни знаци, за да продължим...", изля мъката си по нея Нели Димитрова.

"Отиде си една борбена жена! Vera Ivanova , дано си на по-добро място! За мен беше чест да те познавам! Почивай в мир", написа друг голям боец за правата на медицинските специалисти и на пациентите Мая Илиева.

"Сбогом, Верче! Лек да е пътят ти и мирно да ти е на душата! Толкова битки води в този сбъркан свят, толкова борба за най-онеправданите, толкова болка преживя, толкова хора спаси със силния си дух... Духът ти, който често влизаше в битка с цялата държава. Духът ти, който се превърна в институция за хората с увреждания и хората в нужда. Благодаря, че беше мой приятел! Много ще ми липсваш Вероника... Дано си на едно по- красиво място!", изпрати я виртуално и Елена Алекси.

Вера Иванова е родена на 28 октомври 1969 година в София. Има икономическо образование. Председател е на Конфедерацията за защита на правата на децата (КЗПД). Активист и лидер на Националната гражданска инициатива "Системата ни убива". Разведена, с две деца. Иванова влезе в медийния фокус през 2018 г., когато обяви гладна стачка заради отказ на институциите да обърнат внимание на сигналите, които подавала, че тя и детето ѝ са малтретирани от съпруга ѝ.

Тя бе основният двигател от протестите на борбените майки, които протестираха пред Народното събрание с болните си деца на палатки. След близо половин година активни протести в цялата страна и палаткови лагери пред парламента и Министерски съвет, те успяха да принудят управляващите да приемат необходимите закони, гарантиращи по-достоен живот за тях и децата им.

Иванова дори бе кандидат за депутат на изборите през октомври 2022 г. като част от гражданската квота в листите на "Изправи се, България".

"МЕДИ ТРАНС" - Бургас: Сухопътни и въздушни частни линейки, в България и чужбина, с отлично обучени парамедици и иновативно оборудване  

Новините от днес и със задна дата