четвъртък, 19 септември 2024 г.

Вижте нашите моряци на пленения от хусите "Галакси лийдър", посещението на Йончева в Йемен е под егидата на ООН

  

Елена Йончева се срещна с двамата български моряци на задържания от хусите кораб "Галакси лийдър". Евродепутатката уверила моряците, че прави всичко възможно да се прибере у дома заедно с тях.

Йончева от вчера е в Йемен, като първо пристигна с малък самолет в Сана, където се срещна с външния министър и неговия заместник, а оттам отиде до пристанищния град Ходейда.

Тя се снима с двамата мъже днес и публикува фотоса в социалната мрежа, за да покаже как изглеждат сънародниците ни точно десет месеца по-късно, откакто са в плен на кораба. Срещата е била извън кораба, на място, посочено от хусите. Българите посочи, че се чувстват отчаяни и забравени, обобщи Йончева.

"След дълго пътуване от столицата Сана"а до пристанищния град Ходейда днес успях да се видя с двамата българи - капитана и старши помощник-капитана на кораба Galaxy Leader Любомир Чанев и Данаил Веселинов. Срещнахме се извън кораба, в помещение, избрано от хутите с оглед на сигурността. С нас беше и Абдулила Хаджер, съветник по външнополитическите въпроси на президента. Той ни увери, че аргументите и призивите за разрешаване на ситуацията, които изтъкнах, се чуват, приемат се сериозно и се обмисля скорошно освобождаване", разказа евродепутатката в профила си във Фейсбук.

"Опитах се да вдъхна надежда на Любомир и Данаил, като им казах, че макар все още да не са се прибрали в България, България успя да дойде при тях. Роднините ме помолиха да ги прегърна от тяхно име. Няма как да скрия думите им, че са отчаяни и се чувстват забравени. Това личеше и по емоционалната им реакция", добави Йончева.

"Възможността да ги видя е в резултат от вчерашната среща с министъра на външните работи на Сана Джамал Амер, както и с неговия заместник Абдул Уахед Абу Рас. Отправих молба за среща с президента на Върховния политически съвет Махди Ал-Машат", каза тя. Вчера Йончева връчи на министър Амер писмо на роднините на моряците до тях.

"Надявам се посещението ми да покаже ангажираността на българското общество към случая и да доведе до скорошното освобождаване на българите. Още веднъж искам да подчертая, че това е хуманитарна мисия", поясни Йончева. Вчера тя уточни, че посещението е под егидата на ООН. Йончева е първият европейски политик, който стига до пленените моряци, а заедно с тях има и трима румънски граждани, също членове на екипажа.

 "МЕДИ ТРАНС" - Бургас: Сухопътни и въздушни частни линейки, в България и чужбина, с отлично обучени парамедици и иновативно оборудване    

Новините от днес и със задна дата