четвъртък, 26 септември 2024 г.

Разделят Албания и Северна Македония: ЕС започва преговори само с Тирана

  

Албания и Република Северна Македония ще бъдат разделени по пътя си към членство в Европейския съюз.Това става ясно след заседание на постоянните представители на Съюза в Брюксел, където е взето единодушно решение да започнат фактическите преговори с Тирана за пълноправно членство.

Официално това трябва да стане на втората междуправителствена конференция ЕС - Албания, която ще се проведе в Люксембург на 15 октомври, предаде БНТ.

Очаква се тогава да бъде отворена първата група от преговорни глави "Основополагащи въпроси".

Преговорите със Северна Македония и Албания за членство започнаха на 19 юли 2022 година, но към момента нито една от двете държави не е отворила преговорни глави.

Междувременно унгарският премиер Виктор Орбан в четвъртък пристига на двудневно официално посещение в Северна Македония. Визитата е знакова, тъй като е първата на такова равнище, откакто в Скопие беше сформирано правителството на Християн Мицкоски и в момент на охлаждане на отношенията между Скопие и България.

Унгария в момента председателства Съвета на ЕС. Наскоро отпусна заем от 500 милиона евро на правителството в Скопие. Заемът е съпътстван от спекулации, че парите са осигурени от Китай.

 "МЕДИ ТРАНС" - Бургас: Сухопътни и въздушни частни линейки, в България и чужбина, с отлично обучени парамедици и иновативно оборудване  

Новините от днес и със задна дата