петък, 27 септември 2024 г.

Радарни изображения показват голям обект, преминаващ покрай Земята

  

                Снимка: NASA/JPL-Caltech

Радари уловиха преминаващ близо до Земята астероид. Обектът, известен като 2024 ON е прелетял до планетата ни на около 1 милион километра. Това се е случило на 16 септември, разкриват от НАСА. По думите им това е около 2,6 пъти разстоянието до Луната — достатъчно близо, но не прекалено опасно.

Астероидът бе засечен за първи път през юли от системата ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System) в Хавай, а размерите му са впечатляващи. Ширината му не е ясна, но дължината е поразителна — 350 метра.

Радарните изображения от радиотелескоп в Калифорния разкриват неговата странна форма, наподобяваща фъстък или снежен човек.

Всъщност астероидът е известен като "контактен бинар" — два по-малки обекта, които са в контакт помежду си и образуват по-голяма структура.

В този случай, едната от закръглените части е около 50 процента по-голяма от другата, като двете са свързани с ясно изразено "гърло", твърдят от НАСА. Според космическата агенция поне 14 процента от астероидите с такъв размер — 200 метра и по-големи — изглежда са контактни бинари.

Радарните изображения също разкриват наличието на специфични особености по повърхността на астероида, включително скални блокове, които се виждат като ярки точки.

Това всъщност е вторият астероид с форма на фъстък, който премина покрай нашата планета през последния месец. Контактен бинар с подобен размер, 2024 JV33, премина близо на 18 август, като демонстрира удължена орбита, наподобяваща тази на комета, повлияна от Юпитер.

За щастие, нито един от тези обекти не представлява заплаха за нас.

"Този астероид е класифициран като потенциално опасен, но не представлява заплаха за Земята в обозримо бъдеще," заявиха от НАСА. "Измерванията на позволиха на учените значително да намалят несигурността относно разстоянието на астероида от Земята и бъдещото му движение за много десетилетия напред."

"МЕДИ ТРАНС" - Бургас: Сухопътни и въздушни частни линейки, в България и чужбина, с отлично обучени парамедици и иновативно оборудване       

Новините от днес и със задна дата