Страници

четвъртък, 5 септември 2024 г.

Окончателно: Забраниха употребата и продажбата на вейпове на непълнолетни

  

                            Снимка: БТА

Парламентът напълно забрани продажбата, разпространението и употребата на т. нар. вейпове на лицата до 18-годишна възраст с промени в Закона за закрила на детето.

Промените бяха гласувани единодушно със 140 гласа "за", без "против" и "въздържал се".

Става дума за ограничаване употребата на вещества, субстанции, течности на базата на растения, билки или плодове, които не съдържат тютюн или никотин, и могат да бъдат консумирани чрез процес на горене, нагряване, изпарение или др., както и растения и вещества, забранени в закона за контрол върху наркотичните вещества.

Вносител е Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС, който заяви преди гласуването, че със законопроекта се цели ефективна забрана за продажбата, разпространението и употребата на така наречените вейпове сред лицата до 18-годишна възраст. Той изказа благодарност на всички народни представители за ползотворната работа и подкрепа.

"Това е една битка, която ние сме длъжни да спечелим и гледайки всичко онова, което се случва в медиите, следващата битка, която трябва да проведем, е срещу употребата на енергийни напитки сред подрастващите. Може би това ще бъде първото нещо, което ще стартираме в следващия парламент, заедно с всички народни представители, защото битката за здравето на нашите деца е нещо, което е най-важно за целия български народ", заяви Ангелов.

Според приетите разпоредби изделия, различни от тютюневи изделия, са вещества, предназначени за въвеждане на дим или аерозол чрез вдишване в човешкото тяло, които не съдържат тютюн или никотин и може да се консумират чрез процес на горене, нагряване или изпаряване, както и растения и вещества, забранени със Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите.

В мотивите на приетите промени бе посочено, че голяма част от предлаганите на пазара изделия са с неясен произход и съдържат неясни субстанции. Текстовете целят въвеждане на забрана на продажбата на IQOS, вейпове с и без никотин, дъвки и други, които остават извън нормативната уредба. Очакваният ефект от законодателните промени е за превенция на развиването на леки и тежки заболявания при децата.

С приетите на второ четене промени в закона за закрила на детето, внесени от ГЕРБ, депутатите единодушно гласуваха и предложението на ПП-ДБ за забрана на рекламата на т.нар. вейпове по радиото и телевизията.

"МЕДИ ТРАНС" - Бургас: Сухопътни и въздушни частни линейки, в България и чужбина, с отлично обучени парамедици и иновативно оборудване