четвъртък, 19 септември 2024 г.

Масивно цунами в Гренландия девет дни предизвиква сеизмични вълни по цялата планета

 Масивно цунами в Гренландия девет дни предизвиква сеизмични вълни на планетата 

Свлачище във фиорд в Гренландия предизвика сеизмично събитие, което "разтърси Земята" в продължение на девет дни, съобщава BBC News.

Свлачището е предизвикало 200-метрова вълна, която след това е била "хваната в капан" в тесен фиорд, движейки се напред-назад и генерирайки вибрации, които са били засечени от сензори по целия свят, обяснява изданието.

Подобни свлачища се случват все по-често с изменението на климата, тъй като ледниците, които поддържат планините на Гренландия, се топят, се казва още в статията.

Д-р Кристиан Свенневиг заяви пред BBC News: "Свидетели сме на увеличаване на гигантските свлачища, причиняващи цунами, особено в Гренландия.

Въпреки че само по себе си събитието във фиорда Диксън не потвърждава тази тенденция, безпрецедентният му мащаб подчертава необходимостта от провеждане на повече изследвания."

Свлачището във фиорда Диксън е възникнало през септември 2023 г., когато планински връх с височина 1,2 км се е срутил и е навлязъл с 25 млн. куб. м скали и лед в отдалечения фиорд - достатъчно, за да се напълнят 10 000 олимпийски плувни басейна, пише Daily Telegraph.

 "МЕДИ ТРАНС" - Бургас: Сухопътни и въздушни частни линейки, в България и чужбина, с отлично обучени парамедици и иновативно оборудване  

Новините от днес и със задна дата