петък, 11 октомври 2024 г.

11 октомври е Международният ден на момичетата според ООН

 Няма налично описание.

 Автор: Anna Popova GCTJ Advocate General of OSMTH Team Leader of Woman for Women OSMTH Initiative

11 октомври е Международният ден на момичетата според ООН. На 19 декември 2011 г. Общото събрание на ООН прие Резолюция 66/170 за обявяване на 11 октомври за Международен ден на момичетата, за признаване на правата на момичетата и уникалните предизвикателства, пред които са изправени момичетата по света според UN.org

В тази светлина фактите, базирани на изследване на УНИЦЕФ, са: Днес всяка пета млада жена на възраст между 20 и 24 години е била омъжена като дете. Почти едно на всеки четири партньорски/омъжени тийнейджърки е преживяло сексуално или физическо насилие. В световен мащаб 75% от новите ХИВ инфекции сред подрастващите се случват при момичета. Едно от всеки три тийнейджърки страда от анемия, която е форма на недохранване. 

Почти двойно по-големият брой момичета в юношеска възраст (едно на всеки четири) в сравнение с момчетата не участват в никаква форма на образование, работа или обучение. Международеният ден на момичетата и Инициативата Жена за Жените OSMTH. Инициативата на OSMTH призовава за действия в светлината на подкрепата за равенството в правото на образование на момичетата, спиране на брака при подрастващите момичета, превенция на домашното насилие и всички форми на насилие. 

Woman for Women OSMTH Initiative International включва делегати от повече от 11 Велики Приората в света, които работят на национално ниво по инициативата в подкрепа на борбата с насилието срещу жени, човешките права и изграждането на мостове с властите и други неправителствени организации с подобни цели. Кой е OSMTH? OSMTH е регистрирана неправителствена организация (НПО) на ООН в Женева, Швейцария с членове от целия свят. OSMTH подкрепя Целите за устойчиво развитие (ЦУР), които бяха приети от държавите-членки на ООН през 2015 г. като част от Програмата на ООН за устойчиво развитие до 2030 г. ЦУР представляват спешен призив за действие от всички страни, развити и развиващи се, и от организации на гражданското общество, които работят заедно в глобално партньорство. ЦУР за развитие признават, че целите за прекратяване на бедността и други лишения трябва да се преследват заедно със стратегии, които подобряват здравеопазването и образованието, намаляват неравенството и стимулират икономическия растеж, като същевременно се борим с изменението на климата и работим за запазване на океаните и горите на планетата. 

Коментар на Великият Командер на OSMTH: Международният ден на момичетата е повод за всички нас да помислим за отношението към младите жени в света днес. Има много потискащи статистики за размисъл, които могат да бъдат прочетени другаде, но бих искал този път да се съсредоточа върху необходимостта от промяна. Не всеки мъж има жена или сестра, но всички ние сме имали майка, която може да е преживяла някаква форма на репресия и неравностойно положение в живота си. Мъжете по света трябва да се замислят върху нашето отношение към жените в нашето общество и да потърсят решения за пречките, които пречат на момичетата да постигнат пълния си потенциал. Можем да се надяваме да постигнем по-добър свят само чрез премахване на бариерите, които възпират амбициозните момичета.

Новините от днес и със задна дата