петък, 11 октомври 2024 г.

13 жени, жертви на насилие, са загубили живота си само за първите шест месеца на 2024 г.

  

"През 2021 г. е имало 12 убити жени, а в рамките на цялата година са подадени около 400 сигнала за насилие над жени. За 2024 година само за първите шест месеца жените жертви са 13, а регистрираните случаи са повече от 500".

Това съобщи Диана Иванова - директор на "Ареа 05, Дистрикт 30", "Зонта Интернешънъл" по време на пресконференция по повод днешния Международен ден на момичетата - 11 октомври. "Зонта" е една от организациите, които в партньорство с други неправителствени организации и с институциите в България, работи изключително срещу насилието над жени и деца, допълва БТА. 

"Зонта" е готова да изпълни проект "Аз съм Рада", който се реализира съвместно с Национално бюро за правна помощ. В рамките на проекта ще бъде популяризирано разработеното от Националното бюро за правна помощ приложение - "Помогни ми".

В приложението са събрани контактите на всички места за територията на България, където жертви на домашно насилие и жертви на агресия под каквато и да е форма могат да се обърнат, да получат консултация, да получат помощ и това да им даде ориентация за това как да се справят и по какъв път да поемат.

"Рада" е финансирана от Български фонд за жените. Кампанията ще стартира на 1 ноември под формата на кукличка, която ще бъде разпространена във всички "Зонта" клубове в страната. Върху куклата ще бъде поставен QR код, с който всеки може да сподели приложението "Помогни ми". Кампанията ни е национална и ще бъдат ангажирани всички клубове на "Зонта" в страната, заяви Иванова.

Много вярвам и се надявам тези кампании да дават повече светлина и да можем с това, което показваме, като лидерство, да дадем по някакъв начин пример и жените, които са в такава ситуация, да се почувстват подкрепени и да направят най-трудната първа крачка, добави тя.

"Зонта" казва "не" на насилието срещу жени и деца в периода от 25 ноември до 10 декември, добави Мария Стефанова - Международен директор на "Зонта Интернешънъл". Стефанова обяви, че през ноември месец "Зонта Интернешънъл" става на 105 години. Досега има над 200 българки, които са приели "Зонта" като своя мисия. Организацията припознава за свои каузи правата на жените, образованието и възпитанието на бъдещите лидери. "Зонта" е част от организацията на ООН, където има над 4000 неправителствени организации, но "Зонта" е сред 315-те, които имат право на глас.

Една от основните ни задачи е да образоваме, заяви Бистра Илиева от организацията. Тя представи дейността на Комитета по стипендии и образование.

Новините от днес и със задна дата