Страници

вторник, 1 октомври 2024 г.

Иран изстреля около 250 балистични ракети срещу Израел

 

Иран изстреля около между 100 и 250 балистични ракети по цели в Израел. Иранската агенция ISNA публикува кадри от пусковете, а в Тел Авив бяха активирани сирените за тревога, съобщава РИА Новости, позовавайки се на ТВ канала АВС. Междувременно "Хаарец" също информира, че броя на ракетите е минимум 100.

Иранската революционна гвардия заяви, че ракетната атака срещу Израел е в отговор на убийството на лидера на Хизбула - Хасан Насрала, както и на лидера на Хамас - Исмаил Хания, съобщава иранската информационна агенция "Фарс", цитирана от "Ал Джазира".

Израелските медии отбелязват, че в Хайфа, Йерусалим, Тел Авив и редица други градове са се чули взривове.

"Правилният, рационален и легитимен отговор на Иран на терористичните актове на ционисткия режим - които включваха насочване към ирански граждани и интереси и нарушаване на националния суверенитет на Ислямска република Иран - беше надлежно извършен", каза иранската мисия в ООН в публикация в социалната мрежа "Екс".

С това атаката се смята за привършила, въпреки някои индикации, че скоро може да има втора вълна от ракетни залпове.

За отбраната си Израел активира най-модерните си хиперзвукови анти-балистични ракети Arrow 3. По данни на "Ал Джазира" част от иранските ракети са били прихванати над Йордания. 

Въпреки това видеа разкриват, че много от балистични ракети са поразили целите си. "Хаарец" съобщава за взривове в района на град Димона, известен с намиращия се наблизо до него израелски атомен център.

Израелската армия призова хората в страната да "останат в укритията и защитените зони до второ нареждане". Израелски финансов министър Бецалел Смотрич заяви, че "Подобно на Газа, Хизбула и държавата Ливан, Иран ще съжалява." В следствие на масираната атака, Йордания спря въздушния си трафик, а Израел - излитанията и кацанията на летище Бен-Гурион.

"Вашингтон поуст" съобщава, цитирайки трима анонимни служители на Пентагона, че американските войски в Близкия изток не са били застрашени по време на иранската ракетна атака срещу Израел. Непосредствено след информацията за ракетната атака на Иран, цената на суровия петрол се повиши с 5% до 71,6 долара за барел.