петък, 25 октомври 2024 г.

Тренд: Посочилите, че ще гласуват с опция "Не подкрепям никого" е 4.3% и този процент се разпределя между всички формации

 

На финала на предизборната кампания не се регистрират съществени изменения в сравнение с последното ни проучване, проведено преди началото на кампанията. Формулата за 51 Народно събрание е 7 + 2 или 7 сигурни формации с представителство в парламента и две с шансове за участие. 

Между 2 и 2.2 милиона българи ще упражнят правото си на глас. Общо 38 процента от пълнолетните български граждани, живеещи на територията на страната, декларират, че ще упражнят правото си на глас. 

Изследването на Тренд е правено за "24 часа" сред 1002 ефективни респонденти 18+. Полустандартизираното интервю е правено "лице в лице". Периодът на провеждане е 16 - 22 октомври 2024 г.  

ГЕРБ-СДС е лидер в класацията с подкрепата на 24.9% от гласуващите с комфортна дистанция от втория. По-надолу в класацията се открояват три групи формации, като във всяка група резултатите на отделните партии и коалиции са сходни.

Първата група е в битката за второто място, в която попадат Възраждане (15.2%) и Продължаваме промяната-Демократична България (14.8%).

Във втората група попадат Алианс за права и свободи (7.8%), ДПС-Ново начало (7%), Има такъв народ (6.6%) и БСП (6.5%).

Третата група партии е в борба за парламентарно представителство и е съставена от МЕЧ (4%) и Величие (3,6%). Синя България остава с подкрепата на 1,7% от гласуващите.

Разликите в стойностите между формациите във всяка една от групите е по-малка от процент, което предполага, че размествания в подредбата са напълно възможни.

Делът на респондентите посочили, че ще гласуват с опцията "Не подкрепям никого" е 4.3%, като този процент се разпределя между всички формации.

Предизборната кампания не е успяла да мотивира повече избиратели да упражнят правото си на глас и очакваната избирателна активност е в диапазона между 2 милиона и 2 и 200 хиляди души, които се очаква да гласуват.

Изследването на Тренд е правено за "24 часа" сред 1002 ефективни респонденти 18+. Полустандартизираното интервю е правено "лице в лице". Периодът на провеждане е 16 - 22 октомври 2024 г.  

Новините от днес и със задна дата