петък, 11 октомври 2024 г.

5,2 по Рихтер в Черно море край Турция бе усетено и в България

  

Земетресение с магнитуд от 5,2 по скалата на Рихтер стана в 10:16 ч. българско време в Черно море. Това сочат данните на Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC).

Трусът е регистриран на дълбочина около 10 километра. Епицентърът е на 154 километра северозападно от Зонгулдак, Турция и на 150 километра северозападно от Бартин, Турция, сочат данните.

Трусът е усетен в няколко държави - България, Румъния и Турция, като най-силно е било в южната ни съседка.

Според турската Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) земетресението е било с магнитуд 4,8 по Рихтер и е разтърсило северния окръг Бартън. Епицентърът е в Черно море в района край град Амасра на дълбочина 9 км под земната повърхност, съобщава АФАД в социалната мрежа "Екс".

Според Националния Институт по Геофизика, Геодезия и География към БАН земетресението е било с магнитуд 5,0 по скалата на Рихтер.

Жители на Варна и Поморие посочват, че е се е усетило сравнително леко и е било кратко, предаде GlasNews. Варна се намира на 311 км от епицентъра. Земетресението е усетено и по високите етажи в Добрич, предаде Dobrudjabg.com.

Няма данни за нанесени щети или пострадали хора.

Новините от днес и със задна дата