петък, 11 октомври 2024 г.

75-годишният шофьор, предизвикал смъртта на Зорница, бил с влязла в сила присъда през 2024г.

Стопкадър: bgonair

 Софийската градска прокуратура (СГП) привлече като обвиняем 75-годишния Борислав Георгиев за причинена смърт по непредпазливост и постанови той да бъде задържан за срок до 72 часа.

Вчера възрастният мъж, в чието досие бяха установени 35 пътни нарушения, предизвика катастрофа на столичния бул. "Владимир Вазов", вследствие на която загина 40-годишната пешеходка Зорница Иванова. В същото време той отрича да е минал на червен светофар. Очевидци обаче твърдят обратното.

Загиналата Зорница Иванова

Досъдебното производство е образувано на 10 октомври в условията на неотложност с първо действие по разследването оглед на местопроизшествието и се води от СДВР под ръководството и надзора на СГП.

След запознаване със събраните доказателства, наблюдаващият прокурор е преценил, че те са достатъчни за привличане на Борислав Георгиев към наказателна отговорност.

Обвинението спрямо него е за това, че на 10 октомври 2024 г. около 13:04 ч. в София, в района на кръстовището на бул. "Владимир Вазов" и ул. "Река Велска", при управление на моторно превозно средство е нарушил правилата за движение по Закона за движение по пътищата (ЗДвП), като е преминал през червен светофар, предизвикал е катастрофа и по непредпазливост е причинил смъртта на намиращата се на тротоара пешеходка.

На привлечения като обвиняем Георгиев с прокурорско постановление е наложена мярка за процесуална принуда "Забрана за напускане пределите на Република България". Също така му е наложена мярка за  временно отнемане на шофьорската книжка.

Борислав Георгиев е осъждан с влязла в сила присъда през 2024 г. и му е наложено условно наказание "лишаване от свобода", допълват от държавното обвинение. 

Предстои утре СГП да внесе искане в Софийски градски съд за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража".

Самият Георгиев отрича да е минал с колата си на червен светофар.

Новините от днес и със задна дата