сряда, 16 октомври 2024 г.

Съд отмени уволнението на Александър Морфов, Народният театър ще обжалва

Снимка: BulFoto

 

Софийски районен съд (СРС) отмени уволнението на режисьора Александър Морфов от директора на Народния театър "Иван Вазов", съобщи bTV.

Той е назначен обратно на длъжността "главен режисьор", а Народния театър трябва да му изплати глоба в размер на 800 лева, се посочва в решение на съда от 14 октомври 2024 г. Народният театър ще трябва да изплати и втора глоба в размер на 160 лева на СРС.

Решението може да бъде обжалвано в рамките на 2 седмици пред Софийски градски съд.

Новината беше съобщена и от съпругата на режисьора, актрисата Рени Врангова в нейната фейсбук страница.

Народният театър "Иван Вазов" отговори веднага с писмо до медиите:

"Уважаеми колеги,

във връзка с множество запитвания уточняваме следното:

Решението на съда във връзка с делото на Александър Морфов срещу дисциплинарното му уволнение не е окончателно. Според юристите на Народния театър то е неоснователно. Решението ще бъде обжалвано.

Александър Морфов не е възстановен на работа в Народния театър "Иван Вазов". 

Скандалът в Народния театър "Иван Вазов" се разгоря след 29 октомври 2022 г., след като вратата на пиара на трупата Велислава Кръстева беше надраскана с надписи "ДПС" и "Изчезвай", а за деянието вина пое Александър Морфов, който обвини Кръстева в "политическа пропаганда", заради гласуването й заедно с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

След месеци на напрежение на първата ни сцена през февруари 2023 г. пиарът Велислава Кръстева сама напусна националния културен институт, а главният режисьор на Народния театър Александър Морфов беше дисциплинарно уволнен от там.

Новините от днес и със задна дата