вторник, 22 октомври 2024 г.

Съдът в Страсбург осъди Русия заради закона ѝ за чуждестранните агенти

  

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди Русия заради закона ѝ за чуждестранните агенти, приет през 2012 г., като се произнесе, че той е "произволен" и създава "климат на недоверие", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Съдът беше сезиран от 107 неправителствени организации, медии и членове на руското гражданско общество.

За ЕСПЧ "действащото в момента законодателство е заклеймяващо, подвеждащо и се прилага твърде широко и непредсказуемо".

Съдът също така намира, че "целта на закона е по-скоро да наказва и сплашва, отколкото да отговаря на предполагаемата необходимост от прозрачност или на легитимните изисквания за национална сигурност".

Европейските магистрати заключават, че принципите на свободата на изразяване, свободата на сдружаване и правото на зачитане на личния и семейния живот са нарушени от закона по отношение на отделните жалбоподатели.

Русия беше изключена от ЕСПЧ през март 2022 г., след инвазията в Украйна, но решенията на Съда остават задължителни за страната, когато става дума за събития, които са се случили преди това.

Сред десетките жалбоподатели са правозащитната организация Център за правата на човека "Мемориал", Радио "Свободна Европа", журналисти, правозащитни организации, активисти за опазване на околната среда и изборни наблюдатели. Те атакуваха в съда закона, който ги задължи да се регистрират като "чуждестранни агенти", а последиците от това са проверки, глоби и ограничения на дейността им.

Съдът посочва, че "задължението на чуждестранните агенти да предоставят информация се е разширило с течение на времето, така че да включва акаунти в социалните мрежи, сайтове и, накрая - всички комуникации, включително документи, представени пред съдилищата".

Жалбоподателите посочиха и голямата финансова и административна тежест, наложена от този закон, която е довела до разпускането на редица неправителствени организации, включително на Център за правата на човека "Мемориал".

В решението си съдът се позовава на "силно несъразмерни санкции, включително произволни глоби и дори разпускане (на организации)" и постановява, че "подобни ограничения имат смразяващ ефект върху обществения дискурс и гражданската активност".

"Те създават климат на подозрение и недоверие към независимите гласове и подкопават самите основи на демократичното общество", каза ЕСПЧ.

Сто и седемте жалбоподатели твърдят, че този закон е част от систематична кампания срещу организациите за защита на правата на човека и медиите, които критикуват властта.

Освен това ЕСПЧ е установил, че правният режим е "станал значително по-рестриктивен от 2012 г. насам, засягайки много по-голям брой НПО, медии и физически лица и отклонявайки се още повече от стандартите на Конвенцията (за защита на правата на човека)".

ЕСПЧ вече беше разгледал руския закон за "чуждестранните агенти", за който го бяха сезирали 73 руски НПО, включително "Мемориал", основната организация за защита на свободите в Русия.

В решение, постановено през юни 2022 г., европейските съдии единодушно констатираха, че законът от 2012 г. нарушава разпоредбите на Европейската конвенция за правата на човека, свързани със свободата на изразяване и свободата на събиране и сдружаване.

Новините от днес и със задна дата