сряда, 9 октомври 2024 г.

Зеленски: Ситуацията на бойното поле създава възможност за край на войната до месеци

  

Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че ситуацията на бойното поле "създава възможност" за предприемане на стъпки за слагане на край на войната в Украйна не по-късно от 2025 г., съобщиха Ройтерс и БТА.

"През октомври, ноември и декември имаме шанса да придвижим нещата към мир и трайна стабилност. Ситуацията на бойното поле създава възможност да направим този избор - избор на решителни действия за слагане на край на войната не по-късно от 2025 г.", заяви украинският президент на срещата Украйна-Югоизточна Европа в Дубровник, Хърватия.

Украйна възнамерява да организира нова мирна среща на върха до края на тази година и иска Русия да участва този път, заяви днес украинският посланик в Турция, но изключи каквито и да преки двустранни преговори на срещата, предаде Ройтерс.

Инвазията на Русия в Украйна продължава вече три години, а двете страни остават на много раздалечени позиции по въпроса как да сложат край на войната. Турция, Китай, Бразилия и други страни предложиха да посредничат за решаване на конфликта или да обсъдят мирни предложения, но напредък не е постигнат.

Украйна настоява за "мирния план" на президента Володимир Зеленски, а руският президент Владимир Путин казва, че мирни преговори могат да започнат само ако Киев се съгласи да изостави големи части от територията си, за които Москва претендира, и се откаже от кандидатурата си за присъединяване към НАТО.

"Една от най-важните цели на тази среща на върха е да постигне справедлив мир в Украйна. Тук не говорим за формат, в който Украйна и Русия ще седнат една срещу друга и Украйна ще слуша исканията на Русия", заяви посланик Васил Боднар на брифинг в Анкара чрез турски преводач.

"Това, което виждаме сега, е следното: международната общност, заедно с Украйна, ще седне и ще създаде списък за това какви стъпки може да бъдат предприети за справедлив мир в Украйна и ще обсъдят какви искания да отправят към Русия въз основа на този списък", добави той.

"Това няма да бъде пряка двустранна среща, най-вероятно ще бъде във формат, където ще участват и трети страни, и (преговорите) се извършват чрез третите страни. Надяваме се да проведем тази среща на върха до края на годината", посочи Боднар.

Той каза, че Турция, която се опита да запази добри отношения както с Украйна, така и с Русия по време на войната, би била важен участник заради опита си в посредничеството при други конфликти.

Членката на НАТО Турция подкрепя териториалната цялост на Украйна, осъжда инвазията и осигурява на страната военна подкрепа, но същевременно се противопоставя на западните санкции срещу Русия, с която има важни отношения в областта на отбраната, енергетиката и туризма, отбелязва агенцията.

Турският външен министър Хакан Фидан се очаква да присъства на днешната среща Украйна-Югоизточна Европа в хърватския град Дубровник. Турски дипломатически източник заяви, че Фидан там ще подчертае отново позицията на Анкара, че каквито и да е мирни преговори трябва да включват и двете страни, за да се намери "справедливо и трайно" решение.

Новините от днес и със задна дата