вторник, 1 октомври 2024 г.

Републикански сенатор поиска от Джо Байдън да удари петролната инфраструктура на Иран

  

Американският сенатор републиканец Линдзи Греъм призова президента Джо Байдън да разреши използването на въоръжените сили на Съединените щати срещу Ислямска република Иран, като целта е нейната петролна и енергийна инфраструктура. 

В публикация в своя акаунт в "Екс" (X/Twitter) неоконсервативният политик написа: "Това е момент на избор за свободния свят по отношение на Иран. Аятолахът и иранският режим са религиозни нацисти, които искат да унищожат държавата Израел - техни думи, не мои. Те искат да пречистят исляма и да атакуват Съединените щати - отново техни думи, не мои". 

Според Греъм "тази ракетна атака срещу Израел трябва да бъде преломната точка". "Бих призовал администрацията на Байдън да координира огромен отговор с Израел, като се започне със способността на Иран да рафинира петрол", пише още сенаторът републиканец. 

"Тези петролни рафинерии трябва да бъдат ударени и то силно, защото това е източникът на пари за режима, за да извърши своя терор", се казва още в публикацията на Греъм, която завършва с думите: 

"Молитвите ми са с народа на Израел и нека Бог продължава да благославя Израел".


По-рано днес Иран изстреля най-малко 100 балистични ракети по цели в Израел, която атака мотивира като отговор на убийството на лидера на "Хизбула" - Хасан Насрала, както и на лидера на "Хамас" - Исмаил Хания. За да подпомогнат защитата на Израел, САЩ прехванаха част от изстреляните от Иран ракети. Най-малко 8 души пък бяха убити по време на нападение в израелския град Яфа в Централен Израел, станало минути преди иранската въздушна атака. 

Сенатор Греъм през февруари бе включен в руския "списък на терористите и екстремистите", според съобщение на уебсайта на органа за финансов надзор "Росфинмониторинг". Той е известен с антируските си позиции и неведнъж е призовавал Русия да бъде добавена в списъка на САЩ като страна, спонсорираща тероризма.

Новините от днес и със задна дата