понеделник, 7 октомври 2024 г.

Плувецът Цанко Цанков за непризнатия рекорд: Атаката срещу мен идва изцяло от българи

                                                         Снимка: Bulphoto

Плувецът Цанко Цанков даде пресконференция и обясни в детайли ситуацията около отказа да бъде признато постижението му при неговите две плувания по над 100 км в река Дунав без прекъсване, които осъществи през септември.

И в двата случая - на 6 и 19 септември, рекордът на Цанков не бе сертифициран от Асоциацията за световни рекорди (OWR). На 4 октомври тя все пак призна второто плуване, но 48 часа по-късно в имейл, изпратен до българска медия, обяви:

"След детайлно преразглеждане на нови доказателства относно рекорда и консултация с международните органи, ние взехме решението да анулираме този световен рекорд. Нашата ангажираност към запазването на прозрачността и интегритета на процеса на верификация е от първостепенно значение. Ние подхождаме към тези въпроси много сериозно, за да поддържаме най-високите стандарти."

Днес Цанков даде своята версия за събитията от септември и началото на октомври, като той и екипът му подчертаха: Нямат документ от Асоциацията за световни рекорди, който да ги уведомява за анулиране на постижението.

А информацията се подава към България от друга организация, която е една от петте, които следят плуването в открити води - Световната асоциация за плуване в открити води (WOWSA).

"Първото плуване осъществих на 6 септември, като посрещането бе страхотно, имаше деца, много хора бяха дошли - разказа плувецът на пресконференцията. - Направихме го нарочно на този ден заради празника, за да обедини хората. На следващия ден се роди синът ми. Пътувах от Козлодуй до Бургас, за да го видя, а още докато влизах в болницата, получих съобщение за това, че от Световната асоциация за плуване в открити води искат да се изпратят определени неща - снимки, видеа, детайли от плуването.

Искаха ги в максимално бързо време, едва ли не - след пет минути.

Но въпреки това изпратихме необходимото. Отговорът бе, че файловете не са в необходимия формат и други такива обяснения.

След това на сайта на WOWSA се появи информация, че рекордът не е признат. Ние видяхме с очите си имейли от българи, които им съобщават за нередни данни, за манипулации... че сме опитали да мамим. Тези "доноси" идват от българи и това е най-неприятното.

Организирахме се бързо да направим ново плуване, този път на 19 септември, въпреки че условията в река Дунав ставаха още по-трудни. Моята подготовка тотално бе нарушена и това бе свръх изпитание, а и изминах 120 километра, а не само 108, както в първия случай.

Най-много ме боли, че атаката срещу мен е дошла изцяло от България. Няколко човека от България са изпратили мейли до асоциацията, като а момента не можем да кажем техните имена, но се надяваме в бъдеще да можем да го направим. От WOWSA ни обвиняват, че плуването не е рекордно, а ние сме го обявили за успешно завършено преди то да бъде официално ратифицирано.

Изтъкват като основна причина за отказа техните съмнения, че данните от GPS-а на лодката са непълни. Това практически значи, че те ме обвиняват, че въобще не съм плувал. Винаги съм държал на честността и почтеността и когато те атакуват точно за това, на което най-много държиш."

Пиарът на плувеца и дългогодишен журналист Ники Илиев разкри още, че същата асоциация WOWSA е уведомила екипа на Цанков, че през 2021 г. румънецът Богдан Зурбагиу е изминал 115.8 км, което е повече от 108-те на българина, и така плуването не е рекордно.

"Не знам как е плувал румънецът, но Цанко би неговото постижение като време с 12 часа. Не с минути, не с час... с 12 часа! - обяви Илиев и директно обвини организацията, че отношението от нея към постиженията на Цанков е тенденциозно. - Никой от тях не се поинтересува и не пожела да види данните от нашето плуване, от съдията - човек с над 20-годишен опит, от бреговата служба на река Дунав. Не признават данните от българските институции, а това е непризнаване тези институции, не само отношение към Цанко и труда му.

Ще търсим правата си в съда, дори само за морални щети. Вече има интерес и от американец, който е готов да събере всички данни по случая и да заведе дело в Щатите срещу тази асоциация.

Колкото до българите, които помагат за тази атака и уронване на престижа на Цанко, искам да им кажа - вървите към приключване, няма да успеете. Пишат доноси до нашите спонсори и хората, които ни помагат. Целта е да бъдем оставени да се оправяме сами и да го откажат, но няма да успеят.

Ще изискаме срещи с министъра на спорта, премиера и президента, за да ги уведомим какво се случва с нас. Проблемът удря пряко по репутацията на България."

Новините от днес и със задна дата