вторник, 8 октомври 2024 г.

Палестина ще преговаря с "Хамас" за освобождаването на българите от "Галакси лийдър"

 

Въпросът за освобождаването на двамата български моряци, които са заложници на йеменските хути, ще бъде поставен на среща в Кайро този месец, съобщи новоназначеният палестински посланик у нас Насри Халил Абу Джайш.  

Българските моряци, част от екипажа на "Галакси лийдър" (Galaxy Leader) - капитанът на кораба Любомир Чанев и старши помощник-капитанът Данаил Веселинов, са в плен от 19 ноември миналата година. 

На 7 октомври 2023 година "Хамас" нападна Израел, с което бе поставено и началото на разрастващия се конфликт в Близкия изток, който затрудни възможностите за прибиране на сънародниците ни. 

По думите на посланик Насри Халил Абу Джайш, цитиран от БНРПалестина е водила разговори и с Иран, и с Йемен, и с "Хамас" за освобождаването на българите, държани в плен

Новоназначеният палестински посланик у нас Насри Халил Абу Джайш

"Този месец в Кайро ще се проведе среща между палестинската национална власт и "Хамас". Едно от нашите основни искания към "Хамас" ще бъде освобождаването на двамата българи", добавя Абу Джайш.  

Капитан Любомир Чанев е на 38 години и е родом от петричкото село Кавракирово. Той живее със семейството, което не е виждал от почти девет месеца, във Варна. Родителите му, които са земеделски производители, както и сестра му, живеят в Благоевградския квартал "Струмско", по информация на БНР. Никой от тях обаче не желае да говори по случая. 

Старши помощник-капитан Данаил Веселинов е на 39 години. Той е от Горна Оряховица. Работил е за варненската компания посредник за наемане на екипажи "Стамко" от 13 години и никога не е имал подобни проблеми, разказа съпругата му Събина Веселинова.

Новините от днес и със задна дата