сряда, 16 октомври 2024 г.

Военната прокуратура: Недопустимо е вменяването на вина на загиналите пилоти

 Военната прокуратура: Недопустимо е вменяването на вина на загиналите пилоти  - burgasnovinite.bg 

Остра реакция на Военно-окръжната прокуратура в Пловдив след вчерашния брифинг на Министерството на отбраната относно катастрофата на учебно-боен самолет L-39ZA през септември край Граф Игнатиево. 

По време на пресконференцията бе съобщено, че причината за смъртта на пилотите от 12-а авиационна база в Долна Митрополия - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин, е предприемане на необосновано висок риск при изпълнение на елементи от сложния пилотаж. 

Полковник Петко Василев, държавен експерт в отдел "Разследване на авиационни произшествия и инциденти" в Служба "Военна полиция" съобщи, че съпътстващите причини за инцидента са нарушаване на мерките за безопасност, нарушаване реда на изпълнение на полетната задача и неправилна оценка на запаса от височина при извеждане на самолета във вертикалната равнина.

От Военно-окръжната прокуратура в Пловдив обаче заявяват днес, че е "недопустимо и некоректно преди да бъде събран целият обем от веществени и гласни доказателства и да са изготвени назначените експертизи, длъжностни лица, извън органите на разследването, да лансират в публичното пространство заключения за това чия е отговорността за трагичния инцидент и да вменяват вина на загиналите". 

"Всякаква информация за причините за трагедията, както и данни, пряко свързани с предмета на разследване, представляват следствена тайна и разгласяването им от други органи, освен от наблюдаващия прокурор или без негово изрично писмено разрешение, по същество е нарушение на Наказателно-процесуалния кодекс", напомнят от Военно-окръжната прокуратура. 

От там подчертават, че изявленията на представители на Министерство на отбраната по никакъв начин не ангажират разследването, което към момента продължава със събиране на доказателства и проверка на всички версии. И още: 

"Призоваваме да се преустановят всякакви прибързани изявления, които биха могли да попречат на разкриването на обективната истина и да породят съмнения за едностранчивост и предопределеност на разследването. Само едно всестранно и всеобхватно разследване би могло да установи какви действия са извършени, чия е отговорността, има ли нарушения, включително и от длъжностни лица, свързани с планирането и осъществяването на тренировъчния полет, поддръжката на летателната и наземната техника, както и от други представители, в това число от висшия команден състав на Военновъздушните сили (ВВС)."

От Военно-окръжна прокуратура-Пловдив напомнят, че досъдебното производство по случая е образувано своевременно в деня на инцидента - 13 септември 2024 г., и че екип от военни прокурори и следователи и към момента извършва активни следствени действия за изясняване на причините и обстоятелствата, довели до смъртта на двамата пилоти.

Пилотите от 12-а авиационна база в Долна Митрополия подполковник Петко Димитров и капитан  Венцислав Дункин загинаха на 13 септември тази година, след като самолетът им се разби при подготовка за демонстрационен полет край Граф Игнатиево. Данните от черната кутия на разбилия се L-39ZA "Албатрос", бяха изпратени за снемане в Полша, след което бяха предоставени на разследващия екип от Военна прокуратура, както обявиха от Министерството на отбраната в началото на октомври.

Новините от днес и със задна дата