петък, 25 октомври 2024 г.

В Бургас разкриха нова схема за продажба на наркотици - чрез сканиране на QR код

Снимка: Булфото

При спецакция на бургаската полиция бе разкрита нова схема за продажба на наркотици - чрез сканиране на QR код.

Става въпрос за нов начин на взаимодействие между купувач и продавач. При закупуване на наркотика, купувачът получава и картичка с QR код, с който се регистрира в общ "Телеграм" канал. Оттам във всеки един момент може да влезе в контакт с продавача на дрогата. Това каза на пресконференция началникът на отдел "Охранителна полиция и КАТ" при Областната дирекция на МВР-Бургас комисар Марин Димитров.


Това е схема, която свързва много хора, изградили нов начин на комуникация, обясни той.

Акцията е започнала в 6 часа сутринта на територията на цялата област Бургас. Задържаните са на различни адреси, единият е в квартал "Победа", а другият - в "Акациите". И двамата са от активният наркоконтингент. На двете места е установено голямо количество наркотици.


Седем са зад решетките към момента - четирима са арестувани за наркоразпространение, трима за купуване на гласове, допълва БТА.

Голямото количество дрога заедно с QR кодовете е задържано в един човек, който е арестуван в жилището му в центъра на Бургас, съобщи Булфото.

Проверени са адреси в кварталите "Акациите", "Победа", "Меден Рудник".


От един от проверените адреси тази сутрин е изведена жена, за която има информация, че се е занимавала с така наречения друсан чай.

Операцията е по противодействие на престъпленията, свързани с политическите права на гражданите, конвенционалната престъпност и наркоразпространението. Тя продължава и в момента.

Новините от днес и със задна дата