В ново проучване учените са установили тревожна връзка между сладките газирани напитки и рака на устната кухина, пише Futurism, цитирано от Dir.bg.
Според United Press International ново изследване от Вашингтонския университет показва, че жените, които пият поне една захарна безалкохолна напитка на ден, са около 5 пъти по-склонни да развият рак на устната кухина (OCC) в сравнение с тези, които избягват такива напитки.
Обикновено този вид рак се свързва предимно с по-възрастни мъже, които пушат и пият алкохол. Въпреки това, както отбелязва UPI, случаите на OCC нарастват сред жените - включително сред тези, които не пушат и пият рядко или изобщо. Петгодишната преживяемост при OCC е само 64.3%, като заболяването предизвиква болезнени рани по устните или венците и може да се разпространи към гърлото, ако не бъде лекувано.
В новата статия, публикувана в списанието JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery, учените от Вашингтонския университет са анализирали дългосрочни здравни данни на повече от 162 000 медицински работници от изследването Nurses' Health Study. Те са идентифицирали 124 случая на OCC и са установили, че хората, които консумират поне една сладка газирана напитка дневно, са с 4.87 пъти по-висок риск от развитие на рак на устната кухина в сравнение с тези, които пият по-малко от една такава напитка на месец.
При непушачите и тези, които пият алкохол в малки количества или изобщо не пият, връзката е още по-силна - рискът от развитие на OCC е 5.46 пъти по-висок за хората, които консумират поне една захарна безалкохолна напитка на ден.
Изследването не доказва причинно-следствена връзка, а само корелация, но резултатите са тревожни. Британ Барбър, доцент по оториноларингология и ръководител на проучването, заяви пред UPI, че нарастващите нива на този вид рак сред жените са "обезпокоителни".
Досега газираните напитки с високо съдържание на захар не са били разглеждани като възможен фактор за увеличението на този тип рак сред непушачите. Това е особено важно, тъй като OCC, свързан с тютюнопушенето, е намалял през последните години благодарение на успешните кампании срещу тютюнопушенето.
През 2020 г. в световен мащаб са регистрирани 355 000 нови случая на рак на устната кухина и 177 000 смъртни случая. Макар че този вид рак е "по-рядко срещан от рака на гърдата или дебелото черво", както посочва Барбър, съотношението между диагностицираните и починалите е доста мрачно.
Изследователите не твърдят, че захарта в газираните напитки пряко причинява OCC, но хипотезата им е, че "диети с по-високо съдържание на добавена захар могат да допринесат за хронични възпаления". Предишни изследвания са свързали прекомерната консумация на сладки напитки със заболявания на венците, а те от своя страна са свързани с рак на устната кухина.
Необходими са още изследвания, за да се установи точно тази връзка, но дотогава най-добрият начин за намаляване на риска от рак на устната кухина може да бъде ограничаването или пълното избягване на сладките газирани напитки.